• Rijen is na ongekende ontknoping kampioen. (BN De Stem – Sander van Beijsterveldt)

  DERDE KLASSE B: Tot de laatste speeldag wist Rijen de competitie in spanning te houden. Maar nu is het beslist: door met 2-1 te winnen van Trinitas Oisterwijk is Rijen kampioen. En dat maakt veel bij Rijen los. Heel veel. ,,Dit is het mooiste wat er is.”

  Een beter afscheid kan een glunderende Paul Andrik zich niet bedenken. “Niet normaal. Wat een gevoel maakt dit los zeg”, vertelt de routinier met een biertje in de ene hand en een Rijen-vlag in de andere. Andrik maakte het laatste kampioenschap van Rijen achttien jaar geleden nog mee, nu neemt hij met een kampioenschap afscheid van zijn club. “De jongens zeiden van tevoren: ‘We doen het voor jou’, ‘Doe het voor jezelf’, reageerde ik. Je kan kampioen worden. Mooier wordt het niet.” En zo mooi als Andrik hoopte dat het zou worden, werd het. “In de laatste speelronde, in eigen huis en met deze entourage kampioen worden. Dat gevoel is met geen pen te beschrijven. Het is een perfect afscheid.”

  Ontknoping
  Ook Rijen-trainer Frans Ceton kan zijn geluk niet op. Het is de eerste titel in zijn trainerscarrière. “Er zijn genoeg trainers die dit nooit meemaken. Deze heb ik nu gepakt. Dat zal niemand me meer afnemen”, zegt Ceton. Spannend heeft de trainer het wel weten te maken. Dat in de ene laatste speelronde nog vier clubs kampioen konden worden, is veelzeggend. “We hebben goede concurrenten gehad”, vertelt Ceton. “Er waren heel veel ploegen die op de titel aasden. Uiteindelijk gaan wij ermee aan de haal. Dat maakt het extra mooi.”

  Net als in het hele seizoen wist Rijen het tijdens de kampioenswedstrijd ook spannend te maken. Groen Wit was de laatste overgebleven concurrent van Rijen. Achteraf gezien was elk resultaat voldoende geweest voor de thuisploeg om kampioen te worden. Groen Wit verloor namelijk met 5-1 van Madese Boys. Maar zo zag het er niet heel de wedstrijd naar uit. Na twee minuten was het Trinitas Oisterwijk dat op voorsprong kwam, terwijl Groen Wit juist vroeg op voorsprong kwam. “Dat was wel even schrikken”, zegt Andrik. “Je merkte het ook aan het publiek. Dat was een scenario waar we geen rekening mee hadden gehouden.”

  Kantelpunt
  Na het tegendoelpunt ging Rijen de hele wedstrijd in de achtervolging. “Ik denk dat we ongeveer honderd kansen hebben gemist”, blikt aanvoerder Joey Jacobs terug. Na veertig minuten kwam het kantelpunt. Rijen kreeg een strafschop en Trinitas moest verder met tien man. Thomas Dols miste uiteindelijk de penalty, maar het overwicht van Rijen werd door de man-meersituatie alleen maar groter. Notabene Jacobs schoot Rijen vlak voor rust na de 1-1. “En dat gebeurt niet vaak, zeker niet met rechts. Ik scoor ongeveer één keer per seizoen. Dit was goed getimed dus”, zegt Jacobs lachend.

  Na rust werd de achterstand bij Groen Wit steeds groter en kwam de titel per minuut dichterbij voor Rijen. Uiteindelijk bezorgde de Joost Broeders met de 2-1 in de laatste minuten van de wedstrijd voor de definitieve beslissing. Een voor Jacobs nog belangrijke treffer: “Ik wilde heel graag winnen. Voor de zekerheid en omdat we het seizoen graag winnend wilden afsluiten.”

  ‘Rijen leeft’
  Daarna kon het feest langs en op het veld beginnen. Het dorp was uitgelopen voor de kampioenswedstrijd. ”Dat is prachtig”, zegt Jacobs. “Er zijn de afgelopen dagen al veel mensen die me succes hebben gewenst voor vandaag. Rijen leeft.” Ook Andrik is lovend over het publiek. “Ik denk dat ik honderden handen ga schudden vandaag. Mijn moeder heeft zelfs haar vakantie omgezet om erbij te zijn. Fantastisch toch?” Nu valt er alleen nog een feestje gevierd te worden. “Ik vrees dat ik hier voor middernacht niet weg ben. Ik ga in ieder geval als laatste de deur uit”, zo sluit Andrik