• Historie sv RAC - verkorte versie

    Historie van sv RAC
    Bron: Jubileumboek 75 jaar sv RAC Rijen 2003

    75 jaar voetbalvereniging sv RAC

    Jaren ’20: Het begin

    Begin jaren twintig telde Rijen verenigingen als Wilhelmina en de fabriekselftallen van de looierijen De Nederlander en De Brabander. Maar toen de spelers van deze teams hun geluk gingen beproeven bij Bredase clubs in de neutrale bond zat Rijen zonder officiële voetbalvereniging. Kapelaan Van Mierlo gooide een balletje op en in augustus 1928 werd de Rijensche Amateurs Club opgericht. Naar verluidt op de rand van de waterput van weduwe Dientje Geerts. De oprichters: Frans Toonders, Jan van Gestel, Gerrit Martens en ‘de witte’ Geerts. Roemruchte buurtelftallen als ’t Haai-endje en SDO sloten zich al snel bij de club aan. Bij gebrek aan een eigen terrein werd er gespeeld op het veld van Ericsson Telefoonmaatschappij en op ’t Pils-terrein, een opmerkelijke naam waarvan de oorsprong niet duidelijk is.

    Jaren ‘30: Kampioen en omkleden in het café
    In 1932 noteerde RAC de eerste grote triomf, de club werd kampioen in de tweede klasse van de IVCB, de Rooms-katholieke voetbalbond die bestond naast de neutrale Brabantse voetbalbond en de NVB. De eerste klasse was echter te hoog gegrepen, zodat RAC een jaar later weer degradeerde. Er werd inmiddels gespeeld op een eigen veld aan de Laagstraat. Mét de inzegening van pastoor Oomen, zónder kleedaccommodatie. Hotel Nooten in de Stationsstraat werd clubhuis. Voor en vooral ook na de wedstrijd. Soms waren spelers er uren na het laatste fluitsignaal nog in wedstrijdtenue te vinden.

     
    Foto RAC-1 1932

    Jaren ‘40: Drie x kampioen en rennen voor de Duitsers
    De IVCB werd door de Duitsers opgeheven zodat RAC verhuisde naar de derde klasse van de NVB, de huidige KNVB. De club overleefde de oorlog zonder één lid te verliezen. En ondanks moeilijke tijden werd RAC drie keer kampioen. Omdat de promotiewedstrijden regelmatig werden verstoord door de Landwacht die op zoek was naar onderduikers, ging RAC pas in 1946 naar de tweede klasse. Tijdens de oorlog moesten de RAC-kers nog eens via de achterdeur het Stationskoffiehuis ontvluchten omdat de Duitse gasten woedend werden toen het clublied te hard en te vaak werd gezongen: "RAC zal wezen, RAC zal zijn, wij worden kampioen op het voetbalterrein."

    Jaren ’50: De beroemdste wedstrijd én speler

    Het is misschien wel de beroemdste foto uit de RAC-historie: vertwijfelde spelers rond een doel met een gebroken lat. Het gebeurde in de wedstrijd Baronie-RAC in 1953. Een schot werd uit het doel gekopt, de bal ging recht omhoog en dreigde terug in het doel te vallen, RAC-keeper Peerden en RAC-speler Van Eijck hingen samen een fractie van een seconde aan de lat en KNAK! De lat brak in twee stukken. Op een bijveld werd een vervangende goal uitgegraven. De wedstrijd eindigde in 3-2 voor Baronie. De jaren vijftig waren niet alleen goed voor de beroemdste wedstrijd, maar ook voor de beroemdste speler: Jan Brooijmans. Toen hij naar Willem II vertrok beleefden de Tilburgers hun mooiste jaren en speelde Brooijmans enkele malen in het Nederlands Elftal.

    Jaren ’60: Tweede klasser!
    Het had twintig jaar geduurd, maar toen RAC in 1966 kampioen werd promoveerde de club naar de tweede klasse waar het enkele jaren een rol van betekenis zou spelen. Met de harmonie voorop werden de kampioenen destijds ingehaald. In 1968 verhuisde RAC eindelijk naar een mooi nieuw sportpark: de Vijf Eiken, fraai gelegen in de bossen. Met een ongeslagen reeks thuiswedstrijden werd er afscheid genomen van de velden aan de Laagstraat. In het jubileumboek uit 1968 worden ze beschreven als ‘een ware arena waar veel tranen zijn gevloeid van vreugde of verdriet.’


    Foto RAC-1 1966

    Jaren ’70: Op en neer
    Na drie jaar om de bovenste plaatsen te hebben gespeeld ging het in 1970 plotseling mis. RAC degradeerde totaal onverwacht naar de derde klasse. Dat duurde slechts een jaar, want in 1971 kon enkele weken voor het einde van de competitie de kampioensvlag weer worden gehesen. Terug naar de tweede klasse. In 1975 ging de club bijna naar de eerste klasse (het miste het kampioenschap op twee punten), maar twee jaar later was RAC weer terug in de derde klasse. Daar moest RAC meteen weer tot het uiterste gaan om niet opnieuw te degraderen. Het was op en af met het eerste elftal.


    Foto RAC-1 1977

    Jaren ’80: Naar het dieptepunt en weer omhoog
    Het waren niet RAC’s beste jaren. Dat begon al in 1981 toen RAC naar de vierde klasse degradeerde. In 1984 verdween RAC, ooit tegenstander van clubs als RKC, Baronie en RBC, zelfs naar de onderafdeling. Na jaren van vechten tegen degradatie, keerde de rust terug. Er werd met eigen jeugd aan een nieuw elftal gebouwd. Het resultaat was dat RAC 1 in 1987 ongeslagen kampioen werd. Ook RAC 2 behaalde dat jaar de eerste plaats. Er volgden leuke competities met emotionele derby’s tegen E.V.V.’58, Gilze en Dongen.


    Foto RAC-1 1984

    Jaren ’90: Wie de jeugd heeft??
    Terwijl het eerste elftal opnieuw naar de onderafdeling afdaalt en trainers komen en gaan, jubileert in 1991 het clubblad de RAC-ker (25 jaar) en floreert de jeugdafdeling. De groei gaat zo hard dat de accommodatie ?? ondanks nieuwe kantine en extra kleedkamers bij het hoofdveld ?? tegen het einde van de jaren negentig steeds meer tekortschiet. De eerste gesprekken met de gemeente hebben plaats. Samen met die gesprekken, komen ook de eerste geluiden naar buiten over een eventuele fusie met sportparkgenoot en aartsrivaal E.V.V.’58. Een kansloos plan, zo lijkt het.


    Foto RAC-1 1995

    Jaren 2000-2003: Vaarwel RAC, Leve v.v. Rijen
    RAC voelt zich gegijzeld door de gemeente. Alleen als er wordt gefuseerd met E.V.V.’58, wil de gemeente investeren in de noodzakelijke verbeteringen van het sportpark. Besprekingen tussen de besturen van beide clubs leiden tot een fusievoorstel dat tijdens een ledenvergadering van RAC echter wordt afgewezen. Maar als via een referendum de knelpunten geïnventariseerd worden, waar door alle partijen constructief mee omgegaan wordt, komt het alsnog tot een fusie. RAC en E.V.V. gaan samen verder als v.v. Rijen. Na 75 jaar zal het zwart-wit van de velden verdwijnen. Maar de geschiedenis, de prachtige verhalen én de herinneringen aan de mensen die RAC groot maakten verhuizen mee met alle RAC-kers die v.v. Rijen toekomst gaan geven.


    Foto RAC-1 2002